Zelf snoeien in de tuin

Gepubliceerd door de

Planten blijven mooi en gezond door te snoeien

U kunt snoeien om de plant of haag in een speciale vorm te krijgen of te houden, zoals een mooie rechte haag of een buxusbol . U kunt ook de natuurlijke vorm verbeteren door goed te snoeien en de plant of boom verkleinen, zodat de ruimte in de tuin goed verdeeld blijft. Een andere vorm van snoeien is het wegknippen van oude bloemtakken, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe bloemen. Verder kunt u door middel van wegknippen, de lichtinval verbeteren, om een gezonde vruchtontwikkeling te krijgen. Een andere belangrijke reden om te snoeien is om de groei van planten te versnellen.

We hebben kunnen lezen dat snoeien niet alleen maar het afknippen van bloemen en takken is. U dient goed gereedschap te hebben om te kunnen planten, bosjes en takken weg te knippen. Daarnaast moet u ook enige voorkennis hebben van: de seizoenen en natuurlijk de plant zelf. Gaat u in het wilde weg snoeien dan kan het gebeuren dat de planten en dus uw tuin er niet beter van worden.

Goed gereedschap is belangrijk!

Het gereedschap moet goed scherp zijn, zodat u een mooie snee kan maken anders loopt u het risico de stam, tak of plant te kneusen of scheuren. Zorg ervoor dat het gereedschap goed schoon is om infecties tegen te gaan. Om verspreiding van ziektes of plagen van plant op plant tegen te gaan kunt u het gereedschap voor gebruik even ontsmetten met wat alcohol. Wanneer u na de snoei grote wonden aan een boom of tak hebt, dekt u ze af met een wond afdekmiddel van natuurlijke harsen. De boom / tak kan zichzelf herstellen, doordat er nieuw callusweefsel wordt gevormd. Bij een grote wond, duurt dat soms te lang en daardoor kan het hout worden aangetast door schimmels.

Elk seizoen is er wel iets te snoeien in uw tuin.

Lente

In de lente kun je de hagen, buxus en dichte struiken snoeien. Let wel goed op voordat u begint of er geen vogelnestje tussen de takken zit, het zou jammer zijn om een broedende vogel te verstoren. Ook rozen kunnen in het voorjaar worden gesnoeid. Rozen moeten ieder jaar worden bijgehouden om een mooie bloei te krijgen. Het beste neemt u een snoeischaar en voor de dikke takken een takkenschaar of kleine boomzaag. De roos bloeit het mooiste op het jonge hout, daarom knipt u het beste het oude bruine hout weg. Het groene jonge hout terug snoeien boven een oog.

zelf snoeien in de tuin

Zomer

In de zomer kunt u steeds alle uitgebloeide bloemen weg halen, dan is er weer ruimte voor de nieuwe knoppen en volgt er vaak een tweede bloei. Veel bloemen kunt u gewoon eruit plukken, met een draaiende beweging komen ze goed los, anders kunt u een snoeischaar gebruiken. Sommige bloemen zoals bijv. sommige rozen vormen na de bloei vruchten of bottels, die kunt u beter niet wegknippen. Laat in de zomer moeten de hagen nog een tweede keer gesnoeid. Om verbranding door de zon te voorkomen, doet u dit het beste op een bewolkte dag.

Herfst

In de herfst mogen de vaste planten worden gesnoeid. Gewoon bij de grond afknippen, zodat ze in het voorjaar weer opnieuw kunnen uitschieten. De tuin kan dan wel erg kaal worden, daarom kunt u er ook voor kiezen om pas na de winter te snoeien. Met een laagje sneeuw geven de planten dan nog een mooi beeld.

Winter

Heesters en bomen worden vooral in de winter gesnoeid, er zijn dan weinig sap stromen. Het geeft minder afval omdat de bladeren al zijn gevallen. Ook is de structuur van de kroon of stuik beter te zien, wat het makkelijker maakt om de vorm mooi te snoeien. Het is beter om niet te snoeien bij strenge vorst. Snoei vorst gevoelige planten liever iets te laat dan te vroeg, zodat u niet het risico loopt dat de jonge uitschieters bevriezen.

Handig informatie: