Kleine tuin aanleggen

Wie in een kleiner huis woont, waar de tuin uiteraard ook eerder aan de kleine kant is, kan van dat kleine achtertuintje ook een juweeltje maken. Je zou versteld staan van de mogelijkheden. Het hangt ook af welk doel je tuintje moet hebben: Dient het als plaats om toch nog even te genieten van de frisse buitenlucht of zelfs de mogelijkheid te maken om er te eten? Heb je kinderen, en wil je een extra speelruimte geven in open lucht, of moet de tuin dienen als relaxruimte? Misschien hou je wel van wat tuinieren? Het is allemaal mogelijk. Punt is van goed na te denken welk doel je achtertuintje of stadstuin moet vervullen.

Een mooi tuinontwerp

Omdat een kleine tuin nu eenmaal klein is, is het van belang om een goed tuinontwerp te maken. Dit is één van de stappenplannen waar we later op terug komen. Ideaal in deze is om naar een tuinaannemer te stappen en het werk te laten uitvoeren door een tuinarchitect. Deze mensen weten hoe ze jouw kleine juweeltje kunnen ontwerpen en inrichten waar het heerlijk vertoeven is. Zelfs in een kleinere stadstuin.

Het voordeel is dat je in jouw regio een tuinaannemer of tuinarchitect kan vinden die deze klus voor jou klaart. Het volstaat door een offerteaanvraag te doen en binnen korte tijd tot 3 offertes kan ontvangen. Door deze grondig te vergelijken, kan je tot 30% besparen op de kosten.

Vergelijk prijzen

Hoe wil jij de tuin laten inrichten?

We komen terug op wat jij met je tuin wil doen? Welke mogelijkheden zijn er? Als je bijvoorbeeld na je drukke werktijd graag wat tuiniert, dan is het logisch dat je zulke tuinen laat inrichten met veel planten. Je kan daar in variëren zoveel je wil, en een tuinaannemer kan je daarbij helpen. Wordt het een speeltuin voor de kinderen? Dan kan jou tuinarchitect een terrasje aanleggen, waar je toezicht kan houden en de rest van de tuin ontwerpen voor speelplezier.

Moet het een oase van rust worden? Dat kan ook met de juiste beplanting, deels een houten vloer om zo een gezellige zitplaats te creëren. Je ziet, het kan allemaal!

De tuinaanleg in stappen

Ook een kleine tuin laten aanleggen heeft een stappenplan nodig, welk jouw tuinarchitect nauwgezet zal volgen. Vooraleer de tuinaanleg begint zal je een tuinontwerp nodig hebben. Door dit tuinontwerp te volgen zal men jouw kleine tuin mooi kunnen aanleggen en inrichten. Bij het maken van dit tuinontwerp zal jouw tuinarchitect voldoende tuinideeën naar boven brengen.

Eens het tuinontwerp klaar is, wordt er overgeschakeld naar de tuinaannemer. Hij is de persoon die de werken zal uitvoeren. Nieuw aanleggen, of heraanleggen, alles begint bij de bodem. Voor je beplanting bijvoorbeeld een must. Het inrichten, de laatste stap, zou eigenlijk een uitvoering moeten zijn van wat je op papier hebt bij het ontwerp, of zelfs de ideeën die je in je achterhoofd hebt.

Deze tuinideeën kan je samen met je tuinaannemer uitvoeren en je hebt je gedroomde kleine tuintje.

Tips om een tuin groter te laten lijken

Nu, je hebt een kleine tuin. Je laat deze ontwerpen en inrichten. Weet dan dat er tips en tricks zijn die jouw tuintje groter kunnen laten lijken? Creëren van een hoogteverschil is bijvoorbeeld zo’n tip. Door een trap te laten monteren naar de eigenlijke tuin creëert een gevoel dat jouw tuintje groter lijkt.

Voor de afsluiting van je tuin gebruik je bij voorkeur horizontale planken. Geeft ook meer ruimtegevoel.

Dan ook: door ervoor te zorgen dat jouw achtertuintje niet in één oogopslag zichtbaar is, kan je werken met schermen, tuinmuurtjes, of dergelijks.

Het zal allemaal zaken die er voor zorgen dat je kleine tuintje groter lijkt. Bespreek het met je tuinarchitect.

Welke kosten mag je verwachten?

Wat is nu de prijs die je betaalt om van je achtertuin een leuke plaats te creëren? Uiteraard heeft elke tuinarchitect en tuinaannemer zijn prijs. Daarom de tip om een offerteaanvraag te doen en offertes te vergelijken. Dat loont al aardig. Het kan je tot 30% voordeel opleveren.

Niettegenstaande kunnen we wel een gemiddelde prijs opgeven. Het ontwerpen en inrichten van een kleine tuin kan opgesplitst worden in twee delen: Hoe groot is de tuin, en welke materialen wens je te gebruiken?

Is je tuin kleiner dan 300m²? Dan zal de prijs per vierkante meter zo’n €250,- tot €400,- kosten. Is de tuin groter dan 300m², dan betaal je gemiddeld tussen de €2,- per vierkante meter. Een bijkomend beplantingsplan betaal je aan een tarief van 30% van het tuinontwerp.

Te gebruiken materialen zijn jouw keuzes. Gras kost €5,- tot €10,-, dat is overal hetzelfde. De beplanting die u wenst ligt tussen de €12,- en €28,-. Het straatwerk is dan weer afhankelijk van de voorkeur van de steensoort. De prijs ligt tussen €10,- en 65,- per m². Wens je houten vlonders te gebruiken, dan tel je, afhankelijk van de houtsoort tussen €50,- en  €125,- per m².

Leuke ideeën voor een kleine stadstuin

We geven nog enkele tips die al eens gebruikt worden om een echte kleine stadstuin wat groter te laten lijken. Er wordt tegenwoordig zelfs met spiegels gewerkt. Dat is hét middel om jouw tuin groter te laten lijken. Wat ook een idee is, en helpt, is om langwerpige tegels te gebruiken als vloer. Je zal zien dat je stadstuintje er groter door lijkt.

De verticale tuin, ideaal in een kleine tuin

Tot slot is er ook de mogelijkheid om een zogenaamde verticale tuin aan te laten leggen. Bij een verticale tuin werk je in de hoogte. Je kan dit gemakkelijk creëren door bijvoorbeeld klimplanten aan te brengen. Klimop is daar het grootste voorbeeld van.

Kan je wat uit de voeten met snoeiwerk, kan je zelfs druiven laten groeien in je kleine tuintje. Je ziet, er is enorm veel mogelijk!

Vergelijk de kosten van tuinprofessionals