Tuinaanleg in Sint-Joost-ten-Node

Op zoek naar een firma die tuinaanleg in Sint-Joost-ten-Node kan uitvoeren? Lees onze uitgebreide informatie over de mogelijkheden en maak gebruik van onze handige offertesysteem.

Realiseer uw droomtuin

Vertoeven in een gezonde groene tuin is heerlijk. ‘s Zomers kan u er rustig zonnen, barbecueën en gezellig vrienden ontvangen. Met de juiste begroeiing creëert u bovendien ook een frissere en eventueel zelfs schaduwrijke omgeving. Wilt u overgaan op tuinaanleg of uw bestaande tuin in herinrichten? Dan is het raadzaam bij enkele punten stil te staan. Denk na over wat u precies wilt bereiken met deze ruimte. Welke stijl ziet u graag? Landelijk of eerder modern? Heeft u groene vingers of spendeert u liever geen tijd aan tuinonderhoud? Op basis van deze noden kan een tuinarchitect of tuinaannemer uit Sint-Joost-ten-Node een ontwerp opstellen.

In onze tuin…
Genieten we van het zonnetje, luisteren we naar de vogels, hangen we lekker onderuit, kletsen we met elkaar, kijken we naar de zonsondergang, relaxen we, staat de tijd even stil en proosten we op geluk

Hoe werkt onze website?

Tuindelen.be is een website waar u veel informatie kunt vinden over de grote, kleine en algemene tuinwerken. Daarnaast hebben wij een offertesysteem opgezet waar u de prijzen van verschillende professionals en bedrijven voor diverse tuinwerken kunt vergelijken. Dit systeem is geheel gratis en vrijblijvend. Het kost u dus niets om meerdere prijsoffertes voor uw tuinproject te ontvangen. Wij matchen u dus aan geïnteresseerde bedrijven, wij blij, firma’s blij, maar het belangrijkste: u blij!

Het werkgebied voor tuinaanleg is:

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Gemeente: Sint-Joost-ten-Node
Wijken: Noordwijk, Brabantwijk, Haachtse Steenweg, Kruidtuin en Sint-Joost Centrum
Website van de gemeente Sint-Joost-ten-Node
Aangrenzende Buur(deel)gemeenten: Brussel, Schaarbeek, Elsene en Koekelberg

Wat klanten zeggen over ons initiatief…

tuinaanleg Sint-Joost-ten-Node

“We zijn net verhuisd naar onze nieuwe woonst vlakbij Sint-Joost-ten-Node, na de nodige verbouwingen in huis besloten om de tuin aan te pakken. Ik heb geen groene vingers dus de hulp van een tuinaannemer of tuinarchitect was erg welkom. Hier goede informatie gevonden en enkele firma’s op prijs kunnen vergelijken, handig!”

– Tevreden klant uit omgeving Sint-Joost-ten-Node

Hoe gaat een tuinarchitect in Sint-Joost-ten-Node vaak te werk?

Een tuinarchitect of tuinaannemer is iemand die beroepshalve dagelijks bezig is met de vormgeving, beplanting en onderhoud van een tuin, oftewel tuinaanleg. Hij of zij weet als geen ander welke in welke omgeving goed gedijen, en wat voor onderhoud ze nodig hebben. Daarbij komt ook het architecturale aspect van de tuininrichting aan bod waar de tuinarchitect rekening mee dient te houden. Wenst u in Sint-Joost-ten-Node een speelruimte voor (klein)kinderen aanleggen, dan wordt die in het tuinontwerp voorzien. We overlopen stap voor stap hoe een tuinarchitect te werk gaat en tuinaanleg tot stand komt.

Kennismaking en toelichting werkwijze

De samenwerking begint bij een eerste en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens deze ontmoeting zal de tuinarchitect aftasten wat u precies verwacht van de tuininrichting: het kleurenpalet, de stijl (landelijk of modern), bijkomende elementen zoals een vijver of zithoek, de mate van tuinonderhoud, enzovoort. Hij/zij houdt rekening met uw wensen. Hebt u niet meteen een klik, gaat u toch liever met iemand anders in zee, dan is dat geen enkel probleem. Het eerste gesprek is niet bindend. U spreekt ook een budget af. Zo weet u op voorhand ongeveer wat de prijs voor de tuinaanleg bedraagt.

Van voorontwerp tot tuinontwerp

Na het kennismakingsgesprek gaat de architect een tuinontwerp uittekenen. Hij begint met een ruwe schets. Daarop staan de belangrijkste elementen van de tuinaanleg op aangeduid. Dit voorontwerp geeft u een beter idee over hoe de tuininrichting zal zijn. Bij een tweede ontmoeting met de tuinarchitect wordt het voorontwerp getoond ter goedkeuring. U bespreekt samen het ontwerp. Zijn er zaken die u liever anders ziet, dan wordt dit aangepast op de schets.

Het tuinplan wordt gedetailleerd uitgewerkt tot en met de verlichting, beplanting, bestrating enzovoort. Het voorontwerp wordt een tuinontwerp dat ook is ingekleurd. Bij dit tuinontwerp ontvangt u doorgaans ook een offerte. Veel tuinarchitecten werken vandaag met een 3D-systeem. Ze tekenen digitaal waardoor u als het ware door de tuin kan wandelen. Op die manier kan u op een realistische manier inschatten hoe de tuin eruit zal zien.

Uitvoering van de tuinaanleg

In de laatste fase gaat de tuinarchitect over tot de realisatie van het tuinontwerp. Het tuinplan wordt werkelijkheid! Dit is een taak waarbij soms de tuinaannemer in beeld komt. Hij of zij gaat, zoals een gewone aannemer, de uitvoering en opvolging van de tuinaanleg op zich nemen. Veel zelfstandige tuinaannemers doen ook tuinarchitectuur en begeleiden u gedurende het hele proces. Vaak houdt een tuinarchitect zich ook bezig met tuinonderhoud. Dit is zeker het geval wanneer hij/zij in dienst is bij een hoveniersbedrijf. Ze letten er dan op dat alles volgens tuinplan verloopt.

Bekijk het eindresultaat

Botanische tuin in Antwerpen

Bloementuin in Brussel

Een overzicht van (populaire) tuinstijlen

Niet iedereen weet meteen hoe zijn droomtuin eruit ziet. Dat is niet vreemd, tuinaanleg is een studie op zich. Bent u nog niet helemaal uit de gewenste tuininrichting? Lees de beschrijvingen over onderstaande stijlen, misschien herkent u er wel wat in of wordt u geïnspireerd voor uw droomtuin. Hoe dan ook, een tuinarchitect loodst u ook doorheen deze stijlkeuzes.

Landelijk tuin

Een landelijke tuin gaat op in het landschap. Dit zijn eerder klassieke tuinen met een romantische uitstraling die wat doet denken aan het platteland. Het is de stijl van ‘vroeger’. Toch is de landelijke tuin vandaag opnieuw erg in trek. Wees gerust: een tuinaannemer uit Sint-Joost-ten-Node kan ook een beperkte stadstuin omtoveren tot een heerlijke landelijke tuin.

Klassiek of moderne tuin?

Een klassieke tuin sluit eerder aan bij de landelijke stijl. De tuininrichting is doorgaans opgedeeld in symmetrische hagen en aangevuld met winterplanten. Een waterornament past mooi in dit geheel. Een moderne tuin daarentegen schopt tegen de schenen van deze klassieke stijl. Een modern tuinontwerp is strakker. Deze stijl straalt rust en eenvoud uit. De tuinarchitect of tuinaannemer werkt met sterke lijnen en gaat vaak hetzelfde materiaal gebruiken dat in uw woning of terras werd gebruikt. Typisch modern is blokbeplanting, sobere plantvakken en grote tegels. Mooi bij wie in Sint-Joost-ten-Node ook een moderne woning heeft.

Stadstuin

Een stadstuin is vaak een tuin van kleine oppervlakte. Men gaat er vaak onterecht vanuit dat er met een stadstuin niet veel gedaan kan worden. Een tuinarchitect of tuinaannemer kan er wat van maken. Het vergt natuurlijk wel wat creativiteit. In een tuinontwerp voor een stadstuin staat meer dan anders functionaliteit vooraan. Deze tuininrichting wordt gecombineerd met rustgevende aspecten. Wilt u toch het maximale uit uw stadstuin halen, dan is het aangeraden samen te werken met een tuinarchitect.

Zoekt u een tuinaannemer, tuinarchitect of tuinman voor tuinwerken in Sint-Joost-ten-Node?

Vraag prijsoffertes op van meerdere firma’s voordat u iemand inhuurt. Zo krijgt u een goed inzicht in de prijzen voor tuinwerken en kan u tot wel 30% besparen op de kosten van uw tuinproject!

Voortuin aanleggen

De voortuin is het visitekaartje van uw huis. Veel huizen in Sint-Joost-ten-Node hebben een pad dat naar de voordeur leidt. Bezoekers moeten dus door de voortuin wandelen. Daar maakt u dan maar beter het beste van, toch? Een oprit kan opgevrolijkt met het aanleggen van de juiste planten en bloemen. Een tuinarchitect of tuinaannemer kan ook hier ‘out of the box’ denken en met praktische oplossingen voor de dag komen. Ook een voortuin verdient een doordachte tuinaanleg.

Achtertuin aanleggen

Voor de meeste mensen is de achtertuin toch nog net iets belangrijker. Dit is namelijk de plaats waar u zelf het meeste tijd doorbrengt. Er wordt gegeten, gezond en gespeeld. Bovendien kijkt u vanuit de keuken of woonkamer meestal op de achtertuin. Met een goede tuinarchitect kan u er een spektakel voor het oog van maken, een praktisch maar onderhoudsvriendelijk stukje groen. Van schuur tot het kippenhok: alle elementen worden meegenomen in de tuininrichting.

Tuinaanleg in Sint-Joost-ten-Node: prijzen

Tuinaanleg op maat is niet gratis. Reken voor het opstellen van een tuinontwerp tot 100m² zo’n €300,- tot €500,-. Voor een gazon rekent u best op een prijs van €5,- tot €10,- per m². Voor de aanleg van beplanting betaalt u gemiddeld €10,- tot €30,- per m², afhankelijk van de planten die u kiest voor de tuinaanleg. Laat u ook verlichting aanleggen, dan kost dat ongeveer €80,- tot €100,- per m². Voor een vijver variëren de kosten van €1.000,- tot €30,000,-. De grootte en beplanting is hierbij bepalend.

Soort werken of materiaalGemiddelde prijs per m2 inclusief btw
Tuinontwerp tot 100m2€300,- tot €500,-
Gazon met gras€5,- tot €10,- per m2
Aanleg van beplanting€12,- tot €30,- per m2
Verlichting aanleggen€80,- tot €100,- per m2
Bestrating€10,- tot €65,- per m2
Houten vlonders€50,- tot €125,- per m2
Vijver aanleggen€1.000,- tot €30.000,-
DIt zijn richtprijzen om u een indicatie van de prijs te geven.

Welke factoren bepalen de prijs?

De prijs van tuinaanleg is afhankelijk van bepaalde factoren. Zoals u al kan raden, is dit ook afhankelijk met welke tuinarchitect of tuinaannemer uit Sint-Joost-ten-Node u samenwerkt. De kosten worden normaal gezien op voorhand bepaald, tijdens de fase van het tuinontwerp. De volgende factoren vormen mee het prijskaartje voor tuinaanleg:

  • Het uurtarief van de tuinarchitect of tuinaannemer
  • De oppervlakte van de voortuin of achtertuin die u wil aanleggen/oppervlakte tuinrenovatie
  • De beplanting die u kiest
  • Materiaalkeuze
  • Extra elementen aanleggen zoals een vijver, terras, pad, tegels, zithoek enzovoort.

De kosten van tuinaanleg in Sint-Joost-ten-Node worden telkens per vierkante meter berekend. Daarbij zijn ook de werkzaamheden en de grootte van de tuin van belang. De kosten voor de tuinaanleg van een stadstuin zullen lager liggen dan die van een grote achtertuin.

Wat valt er onder tuininrichting?

Het antwoord op deze vraag hangt af aan wie u hem stelt. Tuinaanleg kan u op verschillende manieren interpreteren. Voor ene tuinarchitect of tuinaannemer valt het hele proces hieronder, van voortuin tot achtertuin, kennismakingsgesprek tot tuinonderhoud en alles daartussen. Een ander heeft het enkel over de ontwerpfase. U mag er echter van uitgaan dat zowel het ontwerpproces alsook de realisatie van het plan tot tuinaanleg valt. Een tuinaannemer werkt bovendien ook in tuinrenovatie.  

Tuinrenovatie, heraanleg van uw tuin

Net zoals de kleding in uw kledingkast en de verf op de muren, kan een tuin soms ook een opfrisbeurt gebruiken. Veel planten zijn na tien jaar ook wel uitgebloeid. Bij een tuinrenovatie in Sint-Joost-ten-Node worden de bestaande elementen uit de tuin verwijderd en vervangen door andere beplanting. U geniet opeens van een nieuwe tuininrichting, zonder van adres te veranderen. Spreekt dit idee u wel aan? Bij een tuinrenovatie kan u trouwens ook rekening houden met de onderhoudsvriendelijkheid van de planten. Ziet u het niet zitten ieder weekend te zwoegen in de hof, dan kan u opteren voor ‘gemakkelijke’ planten. Er kan ook gekeken worden naar beplanting die lang goed blijft. Zo hoeft u niet om de zoveel jaar over te gaan naar een totale tuinrenovatie.

Alleen onderhoud nodig in uw bestaande tuin? Lees onze informatie over tuinonderhoud in Sint-Joost-ten-Node.

tuinarchitect Sint-Joost-ten-Node

“De tuin van ons vrijstaande huis was wel aan een nieuw tuinontwerp toe. In onze vriendenkring hadden we goede verhalen gehoord over het gemak van deze website. Tuindelen.be heeft mij naar de juiste tuinarchitect geleid.”

– Tevreden klant over onze dienstverlening – Tuin in regio Sint-Joost-ten-Node

Tips voor het inhuren van een firma voor tuinaanleg

Tuinaannemer noch tuinarchitect is een beschermd beroep. Dat wil zeggen dat iedereen zich deze titel kan aanmeten, ook zonder de benodigde studie te hebben genoten. Ga er dus niet zomaar vanuit dat iedere tuinaannemer de nodige diploma’s of keurmerken (Belgische federatie Groenvoorzieners) heeft. Legt u het lot van uw tuininrichting liever niet in onkundige handen, kijk dan op voorhand goed met welke tuinaannemer uit Sint-Joost-ten-Node u gaat samenwerken. Heeft hij referenties? Kent u iemand die met hem/haar samenwerkte? Mond-tot-mondreclame blijft ook in onze digitale wereld essentieel. Wees hiervan alert wanneer u een geschikte firma zoekt. De prijs zegt niet altijd alles.

Welke tuinwerken vallen er onder tuinaanleg

Tuinaanleg omvat verschillende tuinwerken. De meest populaire tuinwerken waarvoor men een beroep doet op een tuinaannemer zijn, logischerwijze, het aanleggen van een tuin, de heraanleg of renovatie van een bestaande tuin, het uitwerken van een tuinontwerp, aanleggen van grasmat/kunstgras/vijver/drainage.

Onder tuinaanleg valt ook de tuininrichting. De volgende tuinwerken vallen hieronder: het aanleggen van terrassen, tuinpaden, en de oprit.

Vergelijk, net als vele andere klanten, de prijs van een firma voordat u deze inhuurt. Door lokale tuinaannemers en tuinarchitecten te vergelijken op prijs kunt u tot wel 30% besparen op de kosten van uw tuinwerken in Sint-Joost-ten-Node.

100% gratis en geheel vrijblijvend. Geen verplichting, een win-win voor iedereen!